Ekonomi

AB, bankaların kriz kurallarını güncellemeye hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB) Komitesi, bankacılık reformu kapsamında bankaların kriz yönetimi ve mevduat sigortası çerçevesini güçlendirmeye yönelik yeni düzenleme önerisini açıkladı.

Buna göre, kriz durumlarında AB’deki küçük ve orta ölçekli bankaların mevduat garanti programlarında yer alan kaynakların kullanımı kolaylaştırılacaktır. Böylece banka mudileri korunurken, krizin diğer bankalara da sirayet ederek toplum ve ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin önüne geçilecektir.

Mevduat garanti programları ve çözümleme fonları gibi bankacılık departmanı tarafından finanse edilen önlemlerin teşvik edilmesiyle vergi mükellefleri daha uygun şekilde korunacaktır.

Çözüm sürecindeki bankalar, içsel hasar karşılama kapasitelerini tüketmeleri durumunda mevduat garanti programlarındaki kaynakları kullanabileceklerdir.

Mevduat garanti programı yönetmeliğinde yer alan mudi ve banka başına 100 bin Euro’luk garanti seviyesi, AB’deki tüm mudiler için geçerli olacak.

AB genelinde hesap sahibini elde tutma standartları da daha fazla uyumlaştırılacaktır.

Hastane, okul ve belediye gibi kamu kurumlarına mudi koruması sağlanacak ve belirli fonlarda para bulunacak.

Teklif ile mevduat garanti programlarında mali kaynakların kullanılması kolaylaşacak.

Miras veya sigorta tazminatı gibi makul süreksiz olaylar nedeniyle hesaplarda 100.000 avroyu aşan yüksek bakiyelerin korunması da uyumlaştırılacaktır.

Avrupa ülkelerinde geçmişte küçük ve orta ölçekli banka iflaslarında, acil durum programlarında çoğunlukla bankanın veya sektörün iç kaynaklarıyla finanse edilen fon yerine mükelleflerin parası kullanılıyordu.

Teklif, düzenleyicilerin mali kaynakları iflas etmiş bir banka için departman tarafından finanse edilen mevduat garanti programlarında kullanmasını kolaylaştırıyor.

Yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalışılan düzenleme bankacılık bölümünün çalkantılı bir döneminde açıklandı.

Teklifin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkelerin onayı gerekiyor.

ABD’de Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın geçen ay iflas etmesi de Avrupa bankalarını baskı altına aldı. Bunun etkisi 167 yıl ile İsviçre’nin en büyük ikinci bankası olan Credit Suisse’de görüldü. Bankanın hisseleri hızla düştü ve satış baskısı tüm piyasaya yayıldı. UBS devlet ve merkez bankası desteğiyle Credit Suisse’i 3 milyar franka satın aldı.

habereruh.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu