Bakan Şimşek’ten talimat: Sermayesi artırılıyor
Göreve geldiği günden bu yana ihracatı ve ihracatçıyı desteklemeye yönelik politikalara büyük önem verdiğini vurgulayan, Şimşek bu kapsamda ihracatçıların finansmana erişimini güçlendirmek amacıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) günlük reeskont kredisi kullandı. Limitin 10 kat artırılarak 3 milyar liraya çıkarıldığını hatırlattı. Yıldırım, reeskontİhtiyaca göre limitlerdeki artışın devam edeceğini söyledi.
Türkçe Eximbank’aGeçen yıldan bu yana yapılan sermaye artışlarına dikkat çeken Şimşek, Bankanın ödenmiş sermayesinin 2023 yılı başında 13,8 milyar lira iken, 2023 yılı Temmuz ayında 6,8 milyar lira, 2023 yılında ise 3,3 milyar lira sermaye transferi yapıldığını belirtti. Bu yılın Ocak ayı.
Şimşek, ihracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırma ve ihracat tabanını artırmaya yönelik politikaları kapsamında Türk Eximbank’ın sermayesiyle ilgili yeni bir karar aldıklarını aktararak, şöyle konuştu: Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’la da istişarede bulunduk. İhracatçılarımıza nefes aldıran Türk Eximbank’ın sermaye artırımına yönelik çalışmaları son 7 ayda üçüncü kez başlattık, en kısa sürede sonuçlandıracağız..” söz konusu.
Şimşek, Türk Eximbank’ın geçen yıl ihracatçıya 19,6 milyar doları nakdi kredi, 22,4 milyar doları alacak sigortası ve garantisi olmak üzere 42 milyar dolar destek sağladığını, bu yıl ise ihracatçıya 50 milyar dolar destek sağlamayı hedeflediklerini belirtti.
‘Tüm gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz’
Şimşek, bankanın geçen hafta uluslararası sermaye piyasalarından 500 milyon dolar finansman sağladığını söyledi. “Bankamız, ülkemizin uzun vadeli finansman ihtiyaçları doğrultusunda, 2024 yılının ilk yarısında tamamlanacak, 1,5 milyar dolar tutarında, 10 yıla kadar vadeli ve uygun maliyetli, uluslarüstü finans kuruluşlarından kaynak temini çalışmalarına devam etmektedir. İhracatçılarımız.”İfadesini kullandı.
Türk Eximbank’ın bu yönde yeni adımlarının devam edeceğini vurgulayan Şimşek, “Hükümetimizin güçlü desteğiyle Türk Eximbank 2024 hedeflerine ulaşacak ve ihracatçılarımıza desteğini daha da artıracaktır.” söz konusu.
Bakan Şimşek, ihracatçıların finansmana erişim sorununu çözmek için teminat mektuplarının yanı sıra farklı teminat türleri ile de kredi sağlanmasına önem verdiklerini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
‘Ne gerekiyorsa yapacağız’
Ekonomik programın son amacının nitelikli yatırım ve istihdam olduğuna işaret eden Şimşek, ana önceliği ihracat olan bu alana destek vermeye devam edeceklerini söyledi.
Net ihracatın büyümeye katkısını artırarak yüksek ve sürdürülebilir büyümeyi hedeflediklerini belirten Şimşek, şöyle konuştu:
“İhracatımızın büyümeye katkısını artırmak, dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimize ulaşmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Ülkemizin ihracata dayalı büyüme hedefi doğrultusunda hükümetimizin ihracata verdiği destekler artarak devam edecek.”