Haber

BM, Lübnan’daki çatışmalar sırasında UNRWA okullarının boşaltılması çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler (BM), Lübnan’da dün gece yine çatışmalara sahne olan Ayn el-Helva Mülteci Kampı’ndaki silahlı gruplara, “Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA) okullarını derhal boşaltmaları” çağrısında bulundu. .

BM İnsani Yardım Koordinatörü İmran İstek, “acil çağrı” başlığıyla yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, “Filistinlilerin yaşadığı en büyük mülteci kampı Ayn el-Helva’da taraflar arasında UNRWA’ya ait 8 okula el konulmasının devam etmesi ve devam eden çatışmalar nedeniyle 6 bin çocuğun okula erişimi engelleniyor.” . terimler kullanıldı.

“Ayn el Halva’daki silahlı gruplara çatışmayı durdurmaları ve UNRWA okullarını derhal boşaltmaları çağrısında bulunuyoruz.” Açıklamada, okulların silahlı gruplar tarafından kullanılmasının hem uluslararası insan hakları hukukunun hem de uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlali olduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca devam eden okullara el konulmasının çocukların dini eğitim ortamına sahip olma hakkını tehlikeye attığı, bunun da hem kendilerinin hem de toplumun geleceğini tehdit ettiği kaydedildi.

Ayn el Helva Mülteci Kampında Çatışmalar

Lübnan’ın en büyük Filistin mülteci kampı Ayn el-Helva’da 29 Temmuz’da başlayan çatışmalarda 13 kişi öldü, 60’tan fazla kişi de yaralandı.

Kanlı çatışmalar nedeniyle 4 bine yakın kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

Kamptaki Filistinli gruplar arasında Lübnanlı tarafların arabuluculuğunda 31 Temmuz’da ateşkes sağlandığı açıklansa da çatışmalar aralıklarla devam etti.

Lübnan İçişleri Bakanı Bessam Mevlevi, 7 Ağustos’ta Ayn el-Helva Mülteci Kampı’nda durumun sakinleştiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Mülteci Örgütü (UNRWA) Lübnan Sorumlusu Dorothee Klaus da 9 Ağustos’ta çatışmalar nedeniyle 10 gün ara verilen kamptaki çalışmaların yeniden başladığını duyurdu.

Ancak 18 Ağustos’ta UNRWA, “bazı silahlı grupların konuşlandırılmasına” yanıt olarak kamptaki tüm faaliyetleri bir kez daha askıya aldı.

Ayn el-Helva Mülteci Kampı’nda bir aydır süren sakinliğin ardından taraflar arasında çatışmalar dün yeniden başladı.

Lübnan resmi ajansı NNA, Fetih Hareketi ile diğer Filistinli gruplar arasında Ayn el Halva’da çıkan ve bir süre devam eden çatışmada 20 kişinin yaralandığını duyurdu.

haber-seyhan.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu