Haber

Karadeniz’de depremlerin ardından heyelanlar sıklaştı

TÜRKİYE ve Gürcistan’da yaşanan depremlerin ardından Doğu Karadeniz Bölgesi’nde de sık sık heyelanlar gözlendi. Artvin başta olmak üzere komşu ülkedeki sarsıntılarda da hissedilen Artvin’de Kahramanmaraş depremi sonrası 3, Gürcistan depremi sonrası 12 heyelan meydana geldi. Jeolog Prof. Dr. Osman Bektaş, “Depremin ikincil özelliği heyelanları tetiklemesi ve kayaların düşmesidir. Bu bir alarm veya uyarıdır” dedi.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, 12 Şubat’ta Gürcistan’da 4,4 ve 3,6 büyüklüğünde 2, 20 Şubat’ta Hatay’da 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde depremler kaydedildi. 3 dakika Doğu Karadeniz Bölgesi Otoyolun geçtiği yüksek eğimli arazilerde heyelanlar sık ​​sık görülmeye başlandı. Özellikle komşu Gürcistan’da depremlerin hissedildiği kentlerden biri olan Artvin’de, deprem sonrası yağışların da etkisiyle 3’ü Kahramanmaraş sarsıntısı sonrası olmak üzere farklı noktalarda 15 heyelan meydana geldi. Bölgede bazı noktalarda istinat duvarlarının heyelanla çöktüğü, yokuştan kopan ve irili ufaklı kayalarla dolan otoyolların ulaşıma kapatıldığı, 4 kişinin hafif mahsur kaldığı heyelanlara karşı önlem alınması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, Minibüste yaralananlar, kayaların koparak yokuştan düştüğü yere düştü. Deprem ve heyelan gibi doğa olaylarının birbiriyle bağlantılı olduğunu belirten uzmanlar, yağışlı havanın da etkisiyle dik yokuşlarda sarsıntı yaşanabileceğine dikkat çekti.

‘KUZEY KARADENİZ FAYLI’ FAYLI’Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi, jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Türkiye’yi derinden sarsan deprem dalgalarının Karadeniz kıyılarında hissedildiğini söyledi. Deprem dalgalarının bölgedeki faylarda olduğu gibi bölgede heyelan ve kaya düşmelerini tetikleyebileceğini kaydeden Prof. Doğu Karadeniz kıyıları aşırı derecede faylı, çatlaklı, heyelan ve kaya düşmeleri son derece yaygın. Bunlar özellikle karayolu üzerinde meydana geliyor ve büyük sorun teşkil ediyor.” Artvin coğrafyasının yaklaşık 20 gündür 4 depremin daha etkisinde kaldığını belirten Prof. Karadeniz fayı. 4.6 büyüklüğünde deprem Artvin’in hemen kuzeyinde meydana geldi. Bu nedenle bölge son 15-20 gündür hem kuzeyden hem de güneyden depremlerin etkisi altında. “Kaya düşme sıklığı buna bağlı olabilir, ama bunun kanıtlanması gerekiyor. Deprem öncesi kaya düşmesi ve heyelan sayısı ile deprem sonrası heyelan ve kaya düşmesi sayısı karşılaştırıldığında, depremlerin, kuzeyden ve güneyden sismik hareketlerin, faylar ve heyelanlar üzerindeki etkileri ortaya çıkarılabilir” dedi. Deprem sarsıntılarının yanı sıra mevsimsel kuralların da etkisiyle heyelanlı bölgelerde kayma oluşabileceğini söyleyen Prof. Doğu Karadeniz dağlarında kuzeyden güneye geçen karayollarımız dağların doruklarında çok dik yokuşlarda kaya düşmesi ve heyelan tehdidi altındaydı. ve yeniden önlemler alınabilir. Biraz daha dikkatli hareket etmemiz gerekiyor. Karayollarının güvenliğini sağlamak Karayollarının görevidir ama bu bir alarm veya uyarıdır. Hem yağışlı mevsimin gelmesi hem de bu tür sarsıntılar daha ciddi veya titiz bir çalışma gerektiriyor. Zaman zaman yola bloklar düşüyor ya da insanların canı yanıyor. Hatta bizi tehdit edebilir. Yokuşlu yollarda ve nüfusun yoğun olduğu yerlerde yollarda daha dikkatli olmamız gerekiyor” dedi. ‘Konutlarının incelenmesini isteyenler var’ Doç. Veli Süme de depremlerin ardından bölgedeki arazilerin engebeli olması nedeniyle halk arasında panik yaşandığını belirterek, “Rize’nin topoğrafyasının bozuk ve engebeli olması nedeniyle toprak kaymalarına neden olabileceğinden endişe duyuyoruz. Yağışlarla gevşer, depremlerle sallanır” diyen çok sayıda vatandaşın araştırılmasını istiyor. Bu da ister istemez depremlerden Rize’nin de etkilendiğini gösteriyor. Az ya da çok önlem almamız gerekiyor” dedi.

catalpinarhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu