Dünya

Rusya ‘bu yaz taarruza geçiyor’, peki 3 yıldır yıpranan Ukrayna hazır mı?

Bugün Rusya’nın, Ukrayna’ya yaptığı dev füze saldırısında sivil binalar hedef alındı. Apartman dairelerinde füzeler patladı, en az 12 sivil yaşamını yitirdi. Başkent Kiev, patlamayla aydınlandı.

Ukraynalı yetkililer ve askerler, bu saldırıların koordineli olduğuna inanıyor. Yaz ayında Rusya’nın kanlı bir taarruza hazırlanmakta olduğuna inanıyor.

30 günlük bir ateşkes talebi masada olsa da savaşın yakın zamanda sona ereceğine dair beklenti zayıf.

Tam tersine, Rusya’nın gelecek görüşmeleri lehine çevirmek için daha fazla toprak elde etmeye hazırlandığı öngörülüyor.

Türkiye’de yapılan son görüşmelerde, Rus tarafının yeniden Sumi ve Harkiv bölgelerini işgal edebileceği yönündeki uyarısı Kiev’in umutlarını daha da azalttı.

Vladimir Putin, kısa süre önce Ukrayna sınırında “güvenlik tampon bölgesi” oluşturduklarını açıkladı. Bu ifadeler, yeni bir sınır ötesi saldırının sinyali olarak yorumlanıyor.

UKRAYNA’NIN DOĞUSUNDA KARA BULUTLAR

ABD’nin Ukrayna’ya olan desteğini çekmesi, Putin’in kararlılığını daha da pekiştirdi. Trump, bu hafta Putin ile yaptığı görüşmenin ardından Ukrayna lideri Volodimir Zelenski’ye, barışın şartlarını kendi aralarında belirlemeleri gerektiğini iletti.

Avrupa ise söz verdiği güvenlik adımlarını atmakta geç kaldı. Ukrayna milletvekili ve cephede görev yapan komutan Yehor Firsov, Rusya’nın Batı’nın birlikteliğine göre daha dayanıklı olduğunu düşündüğünü söyledi.

Firsov, “Putin, Ukrayna’nın teslim olacağını düşünüyor. ABD yardımı her an kesilebilir. Avrupa’yı ise zayıf ve kararsız görüyor” dedi.

Cephe hattı boyunca savaş yıpratıcı ve ölümcül bir rutine dönüştü. Ukrayna askerleri, Rus birliklerinin metre metre ilerlemeye çalıştığını belirtti.

RUSYA, DAHA FAZLA TOPRAK İÇİN HERŞEYİ KULLANIYOR

Rusya, elektrikli scooterlardan motosikletlere kadar çeşitli araçlarla küçük birlikler halinde taarruzlarını sürdürüyor.

Pokrovsk ve Kostyantynivka çevresindeki çatışmalar, Slovyansk ve Kramatorsk’a baskıyı artırırken Dnipropetrovsk bölgesine yaklaşıyor.

Ukrayna birlikleri Toretsk ve Chasiv Yar gibi yerleşimlerden çekilmek zorunda kaldı. Ancak uzmanlara göre cephe henüz çökmüş değil.

Askeri analist Franz-Stefan Gady, Rusya’nın yalnızca kademeli ilerlemeler kaydedeceğini öngörüyor.

Pokrovsk yakınlarındaki bir saldırı birimi komutanı ise “Hala tutunuyoruz ama çok yorgunuz” dedi.

Bu yorgunluk savaşın her kademesinde hissediliyor. Seçkin birliklerde görev yapan bazı komutanlar bile planlamadaki zafiyetlerin askerlerin hayatını hiçe saydığı görüşünde.

UKRAYNA ORDUSU BİTKİN DÜŞTÜ

Ukrayna ordusundaki moral kaybı giderek yayılıyor. Deneyimli komutanlar, sürekli çatışmalara rağmen savaşın gidişatına dair bir planın olmamasından şikâyetçi.

General Oleksandr Shyrshyn, sosyal medyada yaptığı açıklamada “Sanki silinip gidiyoruz. Hayatlarımız önemsizleşiyor. Sorunlar kişisel değil, sistemsel” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Genelkurmayı, bu eleştiriler üzerine açıklama yaparak inceleme başlattığını duyurdu. Cephedeki belirsizlik, Ukrayna’nın komuta yapısındaki yapısal eksikleri de ortaya çıkardı.

Savunma danışmanı Konrad Muzyka’ya göre reform girişimleri yetersiz kalıyor. İnsan gücü, en kritik sorunlardan biri hâline geldi.

Putin, her ay 60 bin kişinin gönüllü olarak orduya katıldığını söylerken, Ukrayna’da 18-24 yaş grubunu hedefleyen seferberlik kampanyası sadece birkaç yüz başvuru alabildi.

‘BU SAVAŞ NE ZAMAN BİTER?’

Rusya’nın cephe hattı dışındaki sivil bölgeleri hedef alan saldırıları da ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bahar aylarında yapılan bazı saldırılarda 200’ü aşkın füze kullanıldı.

Rusya, artık füzeleri üretme hızında Ukrayna’nın önüne geçmiş durumda. İran yapımı 2 binden fazla Şahadet tipi insansız hava aracı, Mayıs ayının ilk 20 gününde fırlatıldı.

Ukrayna, bu araçları ayırt etme becerisini geliştirse de sayıların artması savunmayı zorlaştırıyor.

Patriot sistemleri ve F-16’lar hala yetersiz. Bir F-16, Mayıs ortasında üç hedefi vurduktan sonra düşürüldü. Ukraynalı askerler ve yetkililer artık uzun soluklu, asimetrik bir savaşa hazırlıklı olmaları gerektiğini söylüyor.

Milletvekili Firsov, “Bu savaş ne zaman biter?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Ruslar yenilebileceklerine inanana kadar sürecek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu