UNDP Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta erişilebilir toplum merkezleri açtı
BİRLEŞMİŞ Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşik Krallık finansmanıyla; Yaşlılara, engellilere ve dezavantajlı gruplara sosyal hizmet sunmak amacıyla Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta erişilebilir toplum merkezleri açtı.
UNDP’den yapılan yazılı açıklamaya göre; UNDP, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin ilk yılında; UNDP ile İngiltere arasında 1,7 milyon dolar değerindeki kapsamlı ortaklık kapsamında, ihtiyaç halinde vatandaşlara acil bakım hizmeti sunmak üzere ‘erişilebilir toplum merkezi’ açıldı. Psikolojik, sosyal ve hukuki danışmanlık hizmetlerinin verileceği merkezlerde, merkeze gelemeyen yaşlı ve engelli vatandaşlar için özel mobil araçlar sağlandı. Açıklamada merkezlerdeki hizmetler; Temel insan hakları, cinsiyet eşitliği ve ayrımcılık yapılmaması gibi ilkeler doğrultusunda verileceği belirtildi.
‘952 DEPREM HASTASINA MESLEKİ EĞİTİM VERİLDİ’
Açıklamada, “Ayrıca UNDP, afet sonrası durumlarda sosyal hizmet sunumunda belediyelere yol gösterecek standart işletme prosedürlerinin belirlenmesi konusunda da destek verdi. Ayrıca Adıyaman’da sosyal hizmetler alanında çalışan 64 kadın ve 48 erkek de görev yaptı. Kahramanmaraş ve Hatay’da vatandaşların farklı ihtiyaçları ve hassasiyetleri hakkında bilgi verildi.Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin nasıl daha iyi ele alınabileceği ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle nasıl mücadele edilebileceği konusunda eğitimler verildi.Sosyal hizmetlerin yanı sıra, Birleşik Krallık tarafından finanse edilen UNDP programı, geçim kaynaklarının yeniden sağlanması ve ticari faaliyetlerin canlandırılması amacıyla bu üç ilde mesleki eğitim ve işe yerleştirme hizmetleri de verilmektedir. Bu kapsamda bugüne kadar toplam 952 depremzedeye yurt dışı gibi yüksek talep gören sektörlerde mesleki eğitim verilmiştir. ticaret, aşçılık, yazılım tabanlı halı tasarımı, kaynak ve davet merkezleri ile bu eğitimlere katılanlardan 319’u iş buldu. Ayrıca 35 işletme ve kuruma da bu amaca özel eğitim verildi. “Sunulan iş geliştirme hizmetlerinden ve eğitimlerden faydalandı.”
Öte yandan, Hatay ziyaretinde konuşan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ise, “Afetin ilk yılında milyonlarca depremzedeye hâlâ ciddi ihtiyaçlar var. ‘Kimseyi bırakmama’ ilkemiz doğrultusunda” Arkasındayız’ diyerek bölgenin toparlanmasına desteğimizi artırarak devam ettirmek istiyoruz.”