Yeşilova ve Yassıtepe kazıları geçmişe ışık tutmaya devam ediyor
Doç. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Derin başkanlığında Yeşilova ve Yassıtepe höyüklerinde yürütülen kazılar, bölge tarihine ışık tutmaya devam ediyor.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof., daha önce İzmir’in ilk yerleşim alanı olan Yeşilova Höyüğü kazı alanını ziyaret ettiğini belirtti. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonucunda çok katmanlı zengin bir kültürel mirasın ortaya çıkarılmasının ve İzmir’in tarih öncesi yerleşimine ışık tutan bölgenin sevindirici olduğunu söyledi. turizme açıldı.
Doç. Bornova Ovası’nın ortasındaki ‘Tarih Öncesi Yerleşim Alanı’nda kentteki ilk yerleşime ait kalıntılara rastlandığını belirten Prof. Zafer Derin, “Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Yeşilova Höyüğü’nde 2005 yılından beri, Yassıtepe Höyüğü’nde ise 2010 yılından bu yana çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yeşilova Höyüğü’nde; Neolitik Çağ’ın başlangıcından itibaren en az 8.500 yıl önce yerleşen ilk köylüler, bin yıldan fazla bir süre bu bölgede kalmışlar. Güçlü buluntular; Güneş şeklindeki pişmiş toprak mühürler, organize bir yapıya sahip, avcılık, toplayıcılık ve çiftçilikle uğraşan bir Ege toplumunun varlığını ortaya koyuyor. Yerleşimciler günlük yaşamlarındaki su ihtiyacını Gökdere’yi konutlarının ortasına yönlendirerek karşıladılar. Vatoz ve çipura gibi balıkları avlayan, çipura ve midye toplayan Neolitik toplumun, denizden ve karadan elde ettiği bu eserlerle besin kaynaklarını zenginleştirdiği, Kapadokya Bölgesi gibi uzak deniz yerleşimleriyle ticari ilişkiler kurduğu bilinmektedir. ve Anadolu’daki Melos Adası. İnanç bağlamında yaban hayatında panter, dağ aslanı ve ayının yanı sıra ana tanrıça kavramının da ön plana çıktığı gözlemlenmiştir. Her yıl devam eden çalışmalarla Ege toplumunun yaşamına ait binlerce buluntu elde ediliyor. Üniversite kampüsümüzün hemen yanında yürütülen bu çalışmalar; Arkeoloji, müzecilik ve mimarlık stajlarına açık bir okuldur. “Şehrin içinde yer alması nedeniyle yüzlerce öğrencimizin aktif eğitimine değerli bir katkı sağlıyor” dedi.
“Anadolu’nun en büyük tarih öncesi yerleşim alanı”
Yassıtepe Höyüğü’ndeki tarihi yerleşimi anlatan Doç. Dr. Derin, “Neolitik toplumun bölgeyi terk etmesinden sonra, İzmir’in Tarih Öncesi Yerleşim Alanı’nın kuzeydoğusunda yer alan Yassıtepe Höyüğü’nde 5 bin yıl önce Erken Tunç Çağı kültürüyle kentleşmeye ilk adım atılmıştır. Yassıtepe’de surlarla çevrili ışınsal planlı bir yerleşim kuran bu topluluk, Anadolu ve Ege halkları arasındaki siyasi ve ticari ilişkilerin gelişmesinde de önemli bir role sahiptir. Çoğunlukla binaların arka odalarını depo olarak kullanan Yassıtepeliler için bazı eserlerin ticari değer kazandığı görülüyor. Bunlardan biri üzüm ve incir, ikincisi çömlekçilik, üçüncüsü ise potalardan ve bazı bronz buluntulardan anlaşıldığı kadarıyla metal üretimidir. Tüm bu veriler, kent kültürünün doğduğu Yeşilova-Yassıtepe Höyükleri ile Bornova Ovası’nın ortasında yer alan ve henüz kazılmamış olan İpeklikuyu Höyüğü’nün, kentin kültür ve ticari yaşamının gerçekleştiği en değerli noktalardan biri olduğunu ortaya koyuyor. hayat gelişti. Neolitik Çağ’dan bu yana kültürel devamlılık gösteren birbirine yakın üç höyüğün yer aldığı kent içindeki bu bölge aynı zamanda Anadolu’nun en büyük ‘Tarih Öncesi Yerleşim Alanı’dır” dedi.
“Bornova’yı turizm merkezine dönüştürüyor”
Doç. Yerleşim alanlarının turizme değerli katkılar sağladığını söyleyen Prof. Dr. Derin, “’Tarihi Liman Kenti’ İzmir’in temas noktası olarak halen UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adaydır. Her iki bölge de turizm açısından kente yeni bir dinamizm kazandırmış ve her yıl binlerce ziyaretçinin geldiği Bornova’yı bir turizm merkezi haline getirmeye başlamıştır. Yeşilova ve Yassıtepe’de bulunan eserlerin bir kısmı Alsancak Kültür Sanat Fabrikası ile İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. “2023 çalışmalarında elde edilen bulgularla Ege Kültür Süreci’ne yeni bilimsel veriler sunuldu” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
haberof.com.tr