Ekonomi

Asya’nın GSYİH görünümü Çin’le tarife geriliminin azalmasıyla iyileşti, ancak büyüme yavaşlayacak

Investing.com — UBS analistleri, ABD ve Çin’in karşılıklı ticaret tarifelerini yumuşatmasının ardından Asya ekonomileri için görünümün marjinal olarak iyileştiğini belirtti. Bununla birlikte, ihracat ve imalat yatırımlarındaki yavaşlama nedeniyle büyümenin hala düşmesi bekleniyor.

UBS, Asya Pasifik gayri safi yurtiçi hasıla büyümesinin 2025’te ortalama %4 olmasının beklendiğini açıkladı. Bu oran 2024’te %4,6 seviyesindeydi. Japonya hariç tutulduğunda, GSYİH büyümesinin %5,1’den %4,4’e yavaşlaması öngörülüyor.

UBS, ilk çeyrek GSYİH büyümesinin korkulandan daha iyi olduğunu ve büyük ölçüde 2024’ün dördüncü çeyreğiyle uyumlu kaldığını belirtti. Bu durum, Büyük Çin bölgesindeki dayanıklılık sayesinde gerçekleşti.

Ancak UBS, özellikle Malezya ve Singapur gibi daha önce hızlı büyüyen ekonomilerde genel GSYİH büyümesinin “zirve yaptığını” ifade etti. Güney Kore en zayıf ekonomilerden biri olarak öne çıktı. Bununla birlikte, bu hafta açıklanan veriler Güney Kore’nin ilk çeyrek GSYİH’sinin ilk tahminlerden daha iyi olduğunu gösterdi.

UBS’in temel senaryosu, ABD ticaret tarifelerinin önümüzdeki aylarda daha da yumuşayacağı ve bunun büyümeye “önemli bir rahatlama” sağlayacağı yönünde. UBS, genel ABD tarife oranının 2025 sonuna kadar %15 ila %20’ye düşmesini bekliyor. Bu oran, Washington ve Pekin’in Mayıs ayında geçici bir ticaret anlaşmasına varmadan önceki beklentilerde %25 ila %30 seviyesindeydi.

İhracat gücünün, batılı alıcıların uzatılmış ön yüklemeleri nedeniyle ikinci çeyrekte devam etmesi bekleniyor. Ancak UBS, bu büyümenin üçüncü çeyrekten itibaren azalacağını belirtti. Genel gidişat yine de ABD tarifelerinin nerede dengeleneceğine bağlı olacak.

Bununla birlikte UBS, ABD Başkanı Donald Trump’ın yarı iletkenler ve ilaç ürünlerine tarife uygulama tehdidinde bulunması nedeniyle bazı daha yüksek tarifelerin hala geleceği konusunda uyardı.

Hindistan’ın 2025’te diğer büyük küresel ekonomilere göre büyük ölçüde daha iyi performans göstermesi bekleniyor. UBS, Hindistan’ın 2025’te %6,8 reel GSYİH büyümesi kaydedeceğini öngörüyor. Bu beklenti, Hindistan’ın Mart çeyreği büyümesinin de beklenenden çok daha iyi olmasının ve ülkenin ABD ticaret tarifelerinden nispeten daha az etkilenmesinin bir sonucu.

Malezya, Endonezya ve Filipinler’in de 2025’te sırasıyla %4, %4,7 ve %5,8 GSYİH büyümesi kaydetmesi bekleniyor.

Ancak Japonya’nın GSYİH büyümesinin %0,6 ile durgun kalması beklenirken, Güney Kore’nin %1’e yavaşlaması öngörülüyor. Bu, Yeni Zelanda’da beklenen %1’lik büyüme ile birlikte, 2025 için APAC bölgesindeki en kötü performans gösterenler arasında yer alıyor.

UBS, Çin ana karasındaki büyümenin 2025’te %4 olmasını bekliyor. Bu oran, hükümetin %5’lik yıllık hedefinin altında kalıyor.

2025’in ikinci yarısındaki büyümenin, özellikle ABD ekonomisindeki zayıflığın Federal Rezerv’i daha fazla faiz indirimine yönlendirmesi durumunda, genel olarak daha düşük faiz oranlarından destek görmesi bekleniyor. Bölgedeki enflasyon seviyelerinin de yumuşaması öngörülüyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu