Ekonomi

Günlük kiralık hayalet konutlar

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, evini bir günlüğüne kiralayanların da vergi ödeyeceğini açıkladı. “Sektörde Airbnb olarak tanımlanıyor ama biz aslında günlük kullanım diyoruz. Bakanlığımız bu tür konutlarla ilgili bir yasama çalışması başlattı. Yıl sonuna kadar hayata geçireceğiz” dedi.Bakan Ersoy, turizm bölgelerinde bu tür kiralamalara karşı olmadıklarını ancak kayıt altına alınması gerektiğini vurguladı.

GAYRİMENKUL DESTEĞİ

İlgili Makaleler

Bakan Ersoy’un açıklamalarına emlak şubesi de tam destek verdi. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, günlük kiralama konusunun sadece turizm şubesi ve turistik alanlarla sınırlı olmadığını belirterek, günlük kiralamaların gayrimenkul arzını kısıtladığını ve çeşitli güvenlik risklerine yol açtığını söyledi.

ANAHTAR PİYASASI KURULDU

Nizamettin Aşa şu ifadeleri kullandı: “Daha önce Sayın Bakanın açıklamasını gündeme getirdik. Ama biz olaya sadece turizm açısından bakmadık. Hayalet konutlardan söz ediliyor. Şu anda boş evler var. Bu da piyasaya olumsuz yansıyor. Günlük kiralamalar artık tedarik kısıtlamaları haline geldi. Ev sahipleri uzun vadeli kiralamak yerine Airbnb aracılığıyla günlük ve haftalık olarak kiralıyor ve kısa sürede aylık kiradan fazlasını kazanıyor. Aslında bu şekilde piyasaya arz edeceğiniz evleri arz kısıtlı üstelik vererek kiralık konut piyasasını baltalıyorsunuz.”

KAYIT VE VERGİ YOK

Nizamettin Aşa şöyle devam etti: ”Şimdi son olarak turizmciler de ayaklandı. Önemli bir durumda haksız rekabet olduğunu, yüzde 60 dolulukla çalıştıklarını belirtiyorlar. Ancak bu sağlık ocakları yüzde yüz kapasite ile çalışıyor. Tüm bu tıbbi kiralamalar kayıt dışı. Yurt dışında olduğu için kaydı vergilendirilmediğinden ne olduğu belli değil. Aslında bu hayalet konutlar dediğimiz konutların çoğu bu özelliği taşıyor olabilir. Ev sahibi evini boş gösteriyor ve kiraya vermiyor gibi ama sistem üzerinden gelir elde ediyor. Güvenlik sorunu var, hijyen sorunu var, kayıt dışı ekonomi var ve turizmi baltalıyor. Hem Turizm Bakanlığı hem de Maliye Bakanlığı bu işe el atmalı. Arz kısıtlaması olan bir piyasayı bu şekilde manipüle edemezsiniz.”

KİMSE KİMSEYİ TANIMAZ

Çıkarılacak yasanın sadece turizm açısından değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Aşa, şunları kaydetti: ”Çıkarılacak yasanın gayrimenkul arzı açısından da değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. İçişleri Bakanlığı’nın günübirlik kiralık konutlarla ilgili genelgesi çıktı, kimlik bildirimi yönetmeliği getirildi. Artık günlük kiralama belli sistemler üzerinden yapıldığına göre delinmek üzere. Airbnb’de kimse kimseyi tanımıyor. ‘Git anahtarı buradan al’ diyor, aslında bedel daha önce ödeniyor. Airbnb tamamen sistem üzerinde çalışır. Almanya ve Hollanda’da da rahatsızlık var, bu ülkelerde de yeni uygulamalar başlatılıyor.”

TERÖRİSTLER AJAN KİRALIK

Emlak uzmanı ve İzmir Emlak Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, günübirlik kiralamalarla ilgili güvenlik sorununa dikkat çekerek şunları söyledi: “Günlük kiralamalar bir kangren, yıllardır kanayan bir yara. Teröristlerin bile bu evlere yerleştiği ortaya çıktı. Tehlike seviyesi çok yüksek. Yabancı firmaların internet üzerinden tüm dünyada bu tür uygulamalarla çok para kazandığı bir gerçek. Vatandaşların anlık ihtiyaçlarını karşıladığı da bir gerçek. Ayrıca ekonomik olarak da milyarlarca lira kayıp var. Bakanın açıklaması doğru, günlük ve anlık kiralamalar için yerli ve yabancı firmalardan vergi alınmalı. Bu bahiste alınan kararları destekliyoruz. Bu konutlarda kimlerin kaldığı polis teşkilatına ve İçişleri Bakanlığına bildirilmelidir.

DAHA FAZLA BAKANLIK DERVE GİRİYOR

Rıdvan Akgün dedi ki: “Günlük kiralık evlerle ilgili bir düzenleme vardı ama bu düzenleme sonucunda dağ fare doğurdu. Bundan sonra Turizm, Ekonomi ve Maliye Bakanları devreye girmelidir. Gelir kaybı olan noktalar takip edilmeli ve çözüm bulunmalıdır.

KAYNAK: HABERLER GLOBAL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu